Heb je het idee om als ondernemer te starten? Of heb je recent je bedrijf al bij de Kamer van Koophandel ingeschreven? In beide gevallen ben je goed bezig. Een eigen bedrijf kan je namelijk veel opleveren. Zowel op het financiële vlak als op het mentale vlak. Een succesvol bedrijf opbouwen geeft namelijk een zeer voldaan gevoel.

Zover is het echter nog niet. Je zou eerst opdrachtgevers aan moeten trekken en de gewenste groei doormaken. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, dus volg zeker onderstaande ondernemerstip voor een startende ondernemer op.

Tip 1: ga bewust met geld om

Elke startende ondernemer moet bewust met geld omgaan. Elke euro die je in kas hebt, kun je namelijk maar één keer uitgeven. Je moet daarom achter elke uitgave staan.

Daarnaast moet je totale controle over je financiën houden. Dit doe je onder meer met factoring. Bij deze financieringsvorm verstuur je de facturen niet naar je klant zelf, maar naar een factoring bedrijf. Dit bedrijf maakt het geld naar je over en int het geld vervolgens bij je opdrachtgever.

Je hoeft hierdoor nooit lang op je geld te wachten. Uiteraard heb je wel met factoring kosten te maken, maar deze kosten wegen niet op tegen het gemak. Daarbovenop komt dat factoring voor ZZP voor de gewenste liquide middelen zorgt. Je kunt hierdoor – vanaf het eerste moment – de gewenste investeringen doen.

Tip 2: laat je inspireren

Het is ook een verstandig idee om je te laten inspireren. Bekijk bijvoorbeeld op LinkedIn regelmatig de succesverhalen van succesvolle ondernemers. Deze verhalen zorgen voor de gewenste inspiratie en dragen daarmee mogelijk bij aan je eigen successen.

Bijkomende tip: staar je niet blind op de successen die op social media gedeeld worden. Over het algemeen is social media geen goede graadmeter.

Tip 3: verdiep je in de fiscale regels

Elke ondernemer krijgt vanzelf met de Belastingdienst te maken. Je moet op meerdere manieren belasting betalen en je moet te allen tijde voor een sluitende boekhouding zorgen. Het advies daarom om je even goed in de fiscale regels te verdiepen. Hiermee voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Tip 4: omring je met andere ondernemers

Weet je waar heel veel ondernemers baat bij hebben? Een netwerk van andere ondernemers. In zo’n netwerk kun je je vragen stellen, inspiratie opdoen en elkaar helpen. Dit levert een voldaan gevoel op en vergroot de kans op een succesvolle onderneming.

Tip 5: verwacht geen gouden bergen

Het is tot slot belangrijk om op korte termijn geen gouden bergen te verwachten. Het is niet realistisch om te verwachten dat je snel €100.000 verdiend. Of dat je een omzet van €10.000 per maand draait. Op termijn is dit zeker mogelijk, maar voor de korte termijn moet je realistisch zijn. Verwacht geen gouden bergen, maar ga keihard (en slim) werken om deze gouden bergen zelf binnen te slepen. Succes komt je niet aanwaaien, maar ligt wel voor elke ondernemer binnen handbereik. Veel succes en plezier met het ondernemerschap.