Voetbal is een sport van snelheid en veel contact met medespelers. De uitrusting van een voetbalspeler is erg belangrijk om de speler te helpen bij het leveren van prestaties en bescherming te bieden tijdens het spelen. De uitrusting van een speler kan bestaan uit verschillende onderdelen zoals schoenen, sokken en shorts. Hieronder staan een paar belangrijke onderdelen van de uitrusting onder elkaar.

Schoenen

Allereerst de schoenen, dit is misschien wel het meest cruciale onderdeel van de uitrusting van de voetballer. Ze moeten comfortabel zitten en aangepast zijn aan het speeloppervlak. Er zit namelijk verschil in schoenen voor het spelen op kunstgras en normaal gras. Schoenen hebben verschillende soorten functies en er zijn dan ook veel soorten te vinden. Sommige schoenen helpen je bij het krijgen van controle en grip, terwijl andere heel licht zijn zodat je snel kan bewegen. 

Sokken en scheenbeschermer

Om de benen van een voetbalspeler te beschermen, draagt een speler beenbeschermers. Daarover heen worden de hoge sokken aangetrokken. De sokken en scheenbeschermer zitten nauw aangesloten op het been van de speler, maar moeten wel comfortabel genoeg zitten zodat de speler vrijuit kan bewegen.

Het tenue

Een voetbal tenue bestaat uit een broek en een shirt. De kleding zit comfortabel en de speler kan vrijuit bewegen. Verder moet de kleding sterk genoeg zijn om schade te voorkomen, bijvoorbeeld wanneer er een duel plaats vindt tussen twee spelers. Een shirt moet dus wel tegen wat duw en trek werk kunnen, aangezien er bij voetbal veel contact is. Daarnaast moet een tenue er visueel goed uitzien. Vaak hebben de kleuren van het tenue te maken met de kleuren van de club. De spelers hebben allemaal dezelfde kleren aan behalve de keeper. 

Keeperstenue

Een keeperstenue is net wat anders dan het tenue van een veldspeler. Een keeper moet worden beschermd tegen al het vallen en stoten die worden gemaakt in het doel. Zo heeft een keeper vaak speciale paddings in het tenue zitten op de elleboog, knieën of heupen. Deze beschermen de keeper dan bij het vallen en zorgen ervoor dat de speler zich niet bezeerd. Dan het belangrijkste van de keeper: de keepershandschoenen. De handschoenen zijn gemaakt van stevig materiaal en hebben een speciale bekleding op de palm. Hiermee heeft de keeper meer grip tijdens het vangen en gooien van de bal. Daarnaast geven de handschoenen de juiste bescherming om alle ballen tegen te kunnen houden tijdens het sporten.