Heb je het gevoel dat je kind achterloopt op andere leeftijdsgenoten? Ten eerste hoef je je daar helemaal geen zorgen om te maken, want elk kind ontwikkelt op zijn eigen manier en tijd. Maar je kan de ontwikkeling en dan vooral de motoriek van je kind wel stimuleren. Met deze 4 dingen verbeter je de motoriek van je kind.

Buiten spelen

Dit was vroeger heel normaal, toen speelde je buiten totdat je moeder je riep voor het eten. Maar tegenwoordig zijn er allerlei verschillende gadgets die ze binnen houden. Daarom is het belangrijk om je kind elke dag minimaal anderhalf uur buiten te laten spelen. Spellen die goed zijn voor de motoriek van je kind zijn hinkelen, voetballen, touwtjespringen en buskruit.

Tekenen

Op jonge leeftijd moet je al heel veel tekenen en gaat het op jongere leeftijd meestal nog buiten de lijntjes. Maar tekenen is dus heel erg goed voor de motoriek van je kind en het is daarom belangrijk dat je kind het blijft doen. Tekenen is namelijk goed voor je hand-oogcoördinatie, het versterkt je cognitieve functies en je wordt gelukkig van tekenen. Zo kun je je kind gewoon een wit A4’tje geven, een tekening of tekenen op nummer, zo verbetert de motoriek van je kind.

LEGO

Het bouwen aan een LEGO-set zoals Star Wars LEGO is heel goed voor de motoriek van een kind. Je kunt bouwplaten kopen van LEGO met verschillende blokjes zodat jouw kind zelf iets kan maken, maar je hebt tegenwoordig ook allemaal LEGO-sets met uitleg. Een LEGO-set zoals LEGO Technic is wel wat moeilijker, maar daarom zeer geschikt als oefening voor het verbeteren van de motoriek. Naast de bovengenoemde sets heb je ook bijvoorbeeld Harry Potter LEGO en sets van andere filmthema’s waar kinderen dol op zijn.

Kleine activiteiten

Wanneer het weer buiten niet mooi is of als het al avond is dan zijn deze kleine activiteiten goed om te doen met je kind. 

  • Kralen rijgen
  • Propjes maken van papier en dit vervolgens gebruiken voor een kleurplaat
  • Spelen met klei
  • Prikken met een prikpen
  • Voorbereidende schrijfoefeningen
  • Strijkkralen figuren maken