Mogelijk heb je in het huis van een vriend of familielid gezien dat het licht van de lampen aangepast kan worden. Dit wordt gedaan met een dimmer lichtschakelaar, wat instelbare spanning aan een verlichtingsarmatuur leeft. Eigenlijk regel je hiermee de helderheid van de lamp, het wordt hierdoor feller of juist wat donkerder. Licht dimschakelaars zijn zeer veilig en efficiënt, terwijl je ook nog eens de volgende voordelen ervaart als je dimmers installeert in je woning.

Regelt de verlichting

Met een knop kun je gemakkelijk de dimmer lichtschakelaar bedienen zodat je de verlichting kunt regelen. Tegenwoordig kun je dit echter ook doen met een afstandsbediening, je hoeft dan dus niet eens te lopen om de helderheid van je lampen aan te passen. De dimmer zorgt er hoe dan ook voor dat je de sfeer in de ruimte zelf kunt bepalen door de verlichting in te stellen. Regel de verlichting dus met behulp van zo’n handige schakelaar!

Bespaart energie

Door een lamp te dimmen met een schakelaar van Gira kun je maar liefst tot zo’n 10 procent op je energierekening besparen. Dit komt doordat de dimmer schakelaar je verlichting vervaagt tot een niveau dat je zelf kunt bepalen. Zodoende heb je totale controle over hoe helder de lampen in een ruimte zijn. Jaarlijks kun je hiermee toch wat euro’s besparen, hartstikke fijn natuurlijk! Bovendien verlengt een dimmer de levensduur van je lampen ook nog doordat je verlichting minder slijtage ervaart als je het wattage verlaagt.

Verlengt de levensduur

We hebben net al even genoemd, maar een dimmer lichtschakelaar kan er inderdaad voor zorgen dat je langer gebruik kunt maken van je lampen. Dit geldt vooral voor je gloeilampen. Als je deze lichten minstens 25 procent dimt, kun je zo’n 20 procent van de benodigde elektriciteit besparen. Hoe zachter je de lampen instelt, hoe langer de lichten meegaan. Hierdoor kun je misschien zelfs wel meerdere jaren met de gloeilampen terwijl ze normaliter maar een half jaartje meegaan.

Dimt ook TL-verlichting

Met een dimmer lichtschakelaar is het ook mogelijk om je TL-verlichting te dimmen, al heeft dit wel een ander effect. In plaats van het warme licht, zou de kleur van een fluorescerende lamp een koelere uitstraling behouden. Ook verlengt een dimmer de levensduur van een TL-lamp niet, wat wel het geval is bij een gloeilamp. Alsnog kan het handig zijn om TL-verlichting te voorzien van een dimmer lichtschakelaar.