Fonq en Wehkamp behoren tot de grootste online warenhuizen van Nederland. Beide websites hebben geen fysieke winkel. Je kan de producten alleen online kopen. Beide bedrijven hebben grote groeiambities, maar wat is het verschil tussen beide webshops?

Wat is Fonq?

Fonq is een webshop met een assortiment vooral in wonen, koken, tafelen, tuin en het huishouden. Het hoofdkantoor zit in Utrecht en vanuit hier wordt het bedrijf bestuurd. De webshop werd in 2003 opgericht door Patrick Kerssemakers. Het bedrijf begon in 2004 met het overnemen van kleine speciaal webshops. In 2009 werd besloten om de kleine webshops samen te voegen tot één bedrijf genaamd Fonq. In 2010 werd de naam officieel in Fonq veranderd. In 2011 werd Fonq overgenomen door RFS Holding. Op dit moment is de webshop in handen van Wehkamp.

Wat is Wehkamp?

Wehkamp begon in 1952 als postorderbedrijf. Het bedrijf werd opgericht in Slagharen en verkocht in het begin vooral beddengoed en matrassen. Klanten ontvingen per post een magazine en konden hieruit producten per post bestellen. De producten werden vervolgens thuisbezorgd. Het bedrijf groeide flink en klanten konden vanaf 1985 zelfs 24/7 bestellen via de telefoon. In 2006 werd bekend dat het bedrijf begon met een webshop en niet meer als postorder bedrijf. Inmiddels hebben ze ruim 163.000 verschillende artikelen die ze via het internet aanbieden. Bij Wehkamp kan je terecht voor kleding, maar ook voor elektronica en meubels. Het is eigenlijk een groot online warenhuis.

Omzetcijfers FonQ en Wehkamp

Fonq lijdt sinds 2014 helaas verlies, maar maakt wel een sterke groei door. Door de flinke investeringen die gedaan worden kan het bedrijf nog steeds geen winst maken. Het doel van Fonq is om marktleider te worden op het gebied wonen. Ze hopen binnenkort voor het eerst uit de rode cijfers te komen. Wehkamp schrijft net als Fonq dieprode cijfers. Er gaan dan ook geruchten dat bedrijven zoals Fonq in de nabije toekomst verkocht gaan worden.