Een vochtige badkamer klinkt bijna als vanzelfsprekend. Het is toch logisch dat deze ruimte iets vochtiger is dan de rest van het huis? Zeker na een lang bad of een stomende douche. Toch is het niet de bedoeling dat het vochtgehalte in deze ruimte altijd extra hoog is. Als dit wel het geval is, kan dit enkele vervelende problemen veroorzaken. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in materialen die in kwaliteit afnemen, de komst van zilvervisjes en schimmelhaarden. En geloof ons, manieren om zilvervisjes te bestrijden of schimmelhaarden aan te pakken kosten heel veel meer tijd dan het aanpakken van een vochtige ruimte.

Omdat de badkamer van zichzelf natuurlijk al wat vochtiger is, is dit ook de ruimte ook goed in de gaten te houden als het gaat om luchtkwaliteit. Ook hier moet de luchtkwaliteit namelijk in orde zijn. Dit betekent dat er voldoende preventieve maatregelen moeten worden genomen om de luchtvochtigheid in toom te houden. In dit artikel zetten we een aantal tips op een rijtje.

Installeer een mechanisch ventilatiesysteem

In veel woningen blijkt het niet goed gesteld te zijn met de luchtkwaliteit. Zeker niet in de badkamer. Dit komt in veel gevallen doordat mensen nog altijd geloven dat enkel een raampje openen tijdens het douchen voldoende is. Afgezien van het feit dat de ramen in de badkamer vaak heel klein zijn, moet er ook voldoende tocht zijn om de lucht te filteren. Dit is vrijwel nooit het geval. Daarom heeft dit nauwelijks zin. De enige echte oplossing om voorgoed van het probleem af te komen is het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem.

Dit is een uitstekende manier om beter te ventileren. Hierbij wordt er constant droge en frisse lucht naar binnen gevoerd en zal de vochtige lucht juist snel afgevoerd worden. Nog een voordeel is dat er hierdoor nog maar nauwelijks condens ontstaat. Hierdoor worden ook de meubels en materialen in de badkamer minder snel vochtig. Zo zullen zij ook een langere levensduur genieten en langer mooi blijven.

Wat kan je zelf doen?

Er zijn natuurlijk ook dingen die je zelf kunt doen. Allereerst natuurlijk controleren of het ventilatiesysteem wel goed werkt voordat je onder de douche stapt. Zorg er daarnaast ook voor dat je minder vochtige materialen in de badkamer verwerkt. Zo zijn er materialen die extra snel vocht vasthouden. Denk hierbij aan pleisterwerk of behang. Als je dit in de badkamer verwerkt, zullen deze de luchtvochtigheid tijdens het douchen direct opnemen en dus ook in de ruimte verhogen. Daarom is het goed om op te letten met welke materialen in de badkamer gebruikt.

Problemen oplossen

Ga je nu pas te werk met een ventilatiesysteem? Dan zijn de huidige problemen natuurlijk niet direct opgelost. Bestrijd de schimmelhaarden met speciale middelen en vervang eventueel materiaal waar de geur in is getrokken. Geef de badkamer echt een goede schoonmaakbeurt. Spuit alle oppervlaktes in met antikalk schuimspray, verwijder schimmel, schaf eventueel nieuwe items aan en laat het niet meer zo ver komen. Zo geniet je van een fantastische, heerlijk ruikende en bovenal hygiënische badkamer.