Mag jouw tuin wel wat meer levendigheid gebruiken? Gelukkig hoef je daarvoor jouw tuin geen enorme metamorfose te geven. Je kunt namelijk met een border het beeld van jouw tuin compleet veranderen. Zet hierin de juiste planten en klaar is Kees! Maar, hoe leg je zo’n border eigenlijk zelf aan? Hieronder helpen we je in een aantal stappen op weg.

Stap 1: Bepaal de plek van de border

De eerste stap is om te bepalen waar je de border wil plaatsen. Wil je een border op een schaduwrijke plek in de tuin, of liever in de zon? Het is erg belangrijk om hierbij stil te staan. De plek is namelijk afhankelijk van de planten die je erin wil gaan plaatsen: de ene plant wil graag in de volle zon staan, terwijl de andere plant liever een plekje in de schaduw krijgt. Bovendien mag de border gezien worden, aangezien het een ware toevoeging is aan de tuin. Vaak leggen mensen een border aan in de buurt van het gazon, of kunstgras van De Kunstgras Gigant: het groene van het kunstgras en de kleuren van de planten in de border zijn vaak een geliefde combinatie.

Stap 2: Kies de planten

En om voort te borduren op het vorige punt: verdiep je goed in welke planten geschikt zijn voor jouw border. Je kunt jouw border namelijk vullen met allerlei verschillende planten. Denk aan bodembedekkers, planten die jouw border vullen zoals grassoorten of heesters en planten die jouw border doen uitblinken, zoals een boom. Let hierbij wel op hoe snel en hoe hoog de planten kunnen groeien. De border moet natuurlijk wel in verhouding blijven.

Stap 3: Inplanten

De plek van de border is aangewezen en de planten zijn geregeld. Nu is het tijd voor het echte werk: de border maken én inplanten! Zo kun je beginnen bij de bodem. Spit in de grond en maak ruimte vrij voor de planten. Voorzie vervolgens de bodem van voedingsstoffen, bijvoorbeeld door compost. Maak gaten in de grond voor de planten en plant ze naar jouw eigen wens in, maar denk daarbij wel aan de soorten planten. Houd ook voldoende afstand tussen de planten, zodat ze goed kunnen groeien.

Stap 4: Maak de tuin netjes

De border staat te shinen in jouw tuin. Maar het aanleggen van de border heeft ook vast wat rommel meegebracht. Pak daarom de groene container erbij, veeg de tuin weer aan, zorg ervoor dat jouw grasmat van kunstgrasgigant.nl/contact/vestiging-apeldoorn er weer mooi bij ligt en maak jouw tuin weer spic en span. Nu is het hoogtijd om te genieten van jouw levendige, groene tuin!