Wanneer je een auto gaat aanschaffen, weet je van tevoren dat er behoorlijk wat kosten bij kunnen kijken. Niet alleen de kosten van de aanschaf, maar ook de maandelijkse kosten moet je niet vergeten bij het kopen van een auto. Natuurlijk verschillen deze per auto en per situatie, maar er zijn een aantal kosten waar je niet onderuit komt, bijvoorbeeld het verzekeren van je auto.

Autoverzekering

Het is verplicht in Nederland om jouw auto te verzekeren. In de meeste gevallen betaal je maandelijks een premie, maar je kunt er ook voor kiezen om per kwartaal of per jaar te betalen. Je kunt zelf kiezen bij welke autoverzekeraar jij jouw verzekering gaat afsluiten en tegen welke dekking. Je kunt kiezen voor WA, WA beperkt casco en WA casco. De premie hangt af van jouw woonplaats, het merk van jouw auto en de schadevrije jaren. Naast jouw auto kun je ook binnen een handomdraai jouw brommer online verzekeren of een ander voertuig. De gemiddelde autoverzekering kost zo’n 75 euro per maand.

Wegenbelasting

Voor elk voertuig dat jij in bezit hebt, betaal je motorrijtuigenbelasting – ook wel beter bekend als wegenbelasting. Je moet dit betalen om gebruik te maken van de wegen in Nederland en zodat de overheid deze wegen kan onderhouden. De wegenbelasting hangt echter af van jouw woonplaats, de brandstof die jouw auto verbruikt, wat de uitstoot is van jouw auto en hoe zwaar jouw auto is. Gemiddeld betaalt elke autobezitter 40 euro per maand aan wegenbelasting.

Onderhoud

Wanneer je een auto koopt, is het belangrijk om stil te staan dat je ook jouw auto moet onderhouden. Een regelmatige onderhoudsbeurt verkleint de kans dat jij stil komt te staan langs de weg. Je moet bijvoorbeeld jaarlijks jouw auto door de APK laten keuren, zodat jouw auto grondig wordt gecheckt. Zo kun jij weer veilig de weg op. Bij nieuwe auto’s hoef je niet elk jaar de auto door de APK te laten keuren. Voor vast onderhoud, waaronder de APK en bijvoorbeeld een lidmaatschap bij de ANWB, moet je ongeveer 21 euro per maand betalen.

Brandstof

Het hangt af van het type auto, hoeveel kilometers jij maakt en het soort brandstof hoeveel jij moet betalen tijdens het tanken. Ook al is elektrisch rijden goedkoper dan benzine of diesel, een elektrische auto is wel duurder in de aanschaf dan een benzine- of dieselauto. Wanneer je een auto gaat kopen, is het dus belangrijk om stil te staan hoeveel kilometers jij van plan bent om te rijden. Je kunt de hoeveelheid brandstof van deze kilometers berekenen hoeveel kilometer jouw auto rijdt op één liter brandstof. Ook al is diesel goedkoper tijdens het tanken, bij een dieselauto betaal je meer wegenbelasting en soms ook een duurdere autoverzekering. Wel kunnen deze kosten tegen de goedkope diesel-kosten opwegen.