U heeft jaren hard gewerkt om uw bedrijf te maken tot wat het nu is. U overweegt nu uw bedrijf te verkopen. Dit is soms een moeilijke keuze, en u wilt er geen spijt van krijgen. Er kunnen verschillende gevoelens bij betrokken zijn. Als u eerlijk nadenkt over de reden waarom u uw bedrijf verkoopt, voorkomt u dat u hier later spijt van krijgt. Dit zijn enkele goede redenen om uw bedrijf te verkopen.

Pensioen

Je hebt jaren hard gewerkt en een fantastische zaak opgebouwd. Het is tijd om het rustig aan te doen nu u klaar bent met zo hard werken. U kunt een mooi pensioenplan opzetten door uw bedrijf te verkopen, en ook zorgeloos gaan leven. Zorg ervoor dat je wat onderzoek doet voordat je tekent, zodat je weet of de verkoopprijs voldoende is om verder te leven.

Risico

Als u al enkele jaren probeert winst te maken, maar daar nog niet voldoende in bent geslaagd, wilt u uw bedrijf misschien verkopen aan iemand die een frisse kijk op de zaak kan geven. Op die manier kunt u zich ontspannen terwijl iemand anders misschien uw concept in een succes kan omzetten.

Tijd voor verandering

De wereld verandert voortdurend, en u dus ook. Het is denkbaar dat uw enthousiasme voor uw bedrijf is afgenomen. Dat is niet per se negatief als u al lang hetzelfde werk doet; uw interesse kan ergens anders zijn gaan liggen. U heeft de mogelijkheid om te fuseren, dat wil zeggen uw bedrijf samenvoegen met een ander bedrijf in dezelfde sector. Als u zich op een nieuw initiatief wilt concentreren, kunt u uw bedrijf verkopen. Deze optie beperkt zich niet tot uw enthousiasme; ook veranderingen in uw privéleven kunnen deze beslissing beïnvloeden en soms is het goed om de hectische ondernemerslevensstijl (tijdelijk) op te schorten.

Voordat u uw bedrijf verkoopt

Bedenk wie uw ideale koper is. U heeft veel tijd, energie en geld in uw bedrijf gestoken! Denk dus goed na over het soort persoon aan wie u uw bedrijf wilt verkopen.

Een goede timing is belangrijk maar, u kunt niet eindeloos wachten op de beste gelegenheid, en er bestaat niet zoiets als het ideale moment. U kunt echter wel opletten hoe de markt verandert en op grond daarvan een voordelige beslissing nemen.

Bereid uw bedrijf voor. Als u erover denkt uw bedrijf te verkopen, begin dan op tijd met de voorbereidingen. Maak een plan voor minstens een jaar vooruit. Zorg ervoor dat alle financiële gegevens, de bedrijfsstructuur en het klantenbestand in orde zijn, zodat de potentiële koper zich daar geen zorgen over hoeft te maken.