Hoewel het pensioen voor de meeste mensen nog ver weg lijkt is het toch belangrijk dat je even controleert of je je zaakjes goed op orde hebt. In Nederland is het qua het pensioen prima geregeld, maar het is niet ongebruikelijk dat je zeker wilt weten dat je er op je oude dag goed bij zit.

Hoe zit het met AOW?

Inwoners van Nederland ontvangen van de overheid een basispensioen van de Algemene Ouderdomswet (AOW). Voor degenen die in loondienst hebben gewerkt komt daar een werknemerspensioen bovenop. Het is echter wel belangrijk dat je nagaat of er voor jou als werknemer iets geregeld is, dit is namelijk niet altijd het geval. De AOW-leeftijd is voor dit jaar 66 jaar en zeven maanden, maar deze leeftijd stijgt elk jaar met een aantal maanden. Zo is de AOW-leeftijd voor 2023 66 jaar en 10 maanden. Ben je benieuwd wat je tot nu toe hebt opgebouwd aan pensioen? Op MijnPensioenoverzicht.nl kun je zien wat je tot hebt opgebouwd en hoe hoog je AOW is. 

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Het bedrag aan pensioen wat je per maand nodig zult hebben zal afhangen van een eventuele hypotheekschuld en je gemiddelde maandkosten. Je kunt proberen een inschatting te maken van de uitgaven die je verwacht te hebben. Er zijn ook digitale huishoudboekjes waarmee je kunt berekenen hoeveel pensioen je verwacht nodig te hebben.

Zo zorg je ervoor dat je op je oude dag niet te kort schiet

Wanneer je je AOW-leeftijd bereikt, wil je natuurlijk voldoende geld over hebben om comfortabel te leven. Vandaar dat je in ieder geval genoeg inkomen moet hebben voor je woning, boodschappen, verzekering en andere noodzakelijke kosten. Daarnaast is het prettig als je een extra zakcentje hebt voor leuke dingen zoals een dagje erop uit gaan, een abonnement op je favoriete tijdschrift of om eens een gokje te wagen in een online casino zoals 777. Kom je erachter dat je waarschijnlijk te kort zult komen dan zijn er gelukkig verschillende manieren waarop je dit verschil kunt overbruggen. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek proberen versneld af te lossen. Het helpt natuurlijk ook altijd om extra geld opzij te zetten of meer geld te gaan sparen indien mogelijk. 

Ga je zelf sparen of kies je voor een pensioenproduct?

Mensen die van plan zijn om regelmatig wat extra geld opzij te zetten voor hun pensioen hebben een aantal mogelijkheden. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het geld op je eigen spaarrekening op te sparen. Op deze manier heb je altijd toegang tot je eigen geld. Houd er wel rekening mee dat je over je spaargeld en beleggingen elk jaar belasting betaald. Een hoop mensen kiezen echter liever voor een pensioenproduct. Op deze manier kun je zelf niet bij je geld en weet je zeker dat je het niet per ongeluk zult uitgeven. Er zijn diverse pensioenproducten waar je uit kunt kiezen zoals een lijfrenteverzekering, een beleggingsrekening of een bankspaarrekening. Als je voor een pensioenproduct kiest dan kun je per maand of per jaar een bepaald bedrag geld storten. Welk product voor jou het meest voordelig is hangt af van je huidige situatie. Het is altijd mogelijk om een deskundig pensioenadvies aan te vragen.

Doorwerken na je AOW-leeftijd

Wellicht vraag je je af of het mogelijk is om te werken na je AOW-leeftijd. Werken naast je pensioen is wel degelijk mogelijk en het heeft gelukkig geen gevolgen voor je andere bronnen van inkomen. Als je naast je pensioen werkt dan krijg je hierdoor dus niet minder AOW of pensioen. Nog een voordeel van werken na je pensionering is dat de belastingtarieven lager zijn dan dat van mensen die niet met pensioen zijn.