De meeste ondernemers zijn geregeld op de weg te vinden. Om klanten te bezoeken, naar evenementen te gaan of spullen in te kopen. Veel van hen beschikken dan ook over een bedrijfsauto. Ben ook jij van plan een bedrijfsauto aan te schaffen? Dan is het handig alvast na te denken over hoe je de auto wilt verzekeren. Zowel kleine als grotere ongelukken liggen immers altijd op de loer. Je wilt echter niet de hoofdprijs betalen als dat niet nodig is. Daarom delen we in deze blog een paar nuttige tips voor het afsluiten van een zakelijke autoverzekering.

1. Kies een autoverzekering die bij jou & je bedrijf past

Net als bij een particuliere personenauto is het voor bestuurders van een bedrijfsauto verplicht om een autoverzekering af te sluiten. De voordeligste autoverzekering is die met WA-dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aan andere mensen en/of hun voertuig veroorzaakt. Freelancers en zzp’ers die zich enkel van A naar B verplaatsen in een goedkope of wat oudere auto, vinden een WA-verzekering vaak voldoende.

Als ondernemer kun je ook kiezen voor een autoverzekering met een uitgebreide dekking. Zo kun je bij Univé naast een WA-dekking ook kiezen voor WA+ (beperkt casco) of All Risk (volledige casco). Laatstgenoemde dekking is het meest volledig en vergoedt naast diefstal, brand- en ruitschade ook schade aan de eigen bedrijfsauto. Laat je vooraf goed informeren welke dekking het best bij jou, je auto en je onderneming past.

2. Overweeg de bedrijfsauto privé te verzekeren

Veel ondernemers hebben de neiging om kosten direct op de zaak te zetten. Toch is het niet altijd de voordeligste optie om een bedrijfsauto zakelijk te verzekeren. Of dit het geval is hangt onder meer af van het aantal kilometer dat je van plan bent te rijden. Wel moet je minimaal 500 kilometer per jaar privé rijden om een bedrijfsauto ook daadwerkelijk privé te mogen verzekeren.

Ondernemers die hun bedrijfsauto privé verzekerd hebben, ontvangen een zakelijke kilometervergoeding per zakelijke kilometer die ze rijden. Een interessante optie voor wie veel kilometers maakt. Houd er wel rekening mee dat ondernemers die de auto privé houden geen autokosten mogen aftrekken van de winst.

3. Verzeker ook lading en andere spullen

Bestelauto’s van zelfstandige vakmensen als loodgieters, stukadoors en schilders zitten vaak vol met gereedschap en andere benodigdheden. Een bestelautoverzekering biedt hier geen dekking voor. Voor zzp’ers in de bouw is het daarom raadzaam na te denken over een eigen vervoerverzekering. Ondernemers die vooral veel producten vervoeren kunnen een goederentransportverzekering afsluiten. Daarnaast bestaan er nog aanvullende dekkingen voor inzittenden, rechtsbijstand en pechhulp.