Het oversluiten van je huidige hypotheek kan een slimme zet zijn. Bijvoorbeeld omdat de rente historisch laag staat en je dus lagere maandlasten betaalt als je een nieuwe hypotheek afsluit. Een hypotheek oversluiten is in feite niets anders dan een nieuwe hypotheek afsluiten onder nieuwe voorwaarden. Waarschijnlijk is de marktwaarde van je huis gestegen en heb je wellicht al een flink deel van de hypotheek afgelost. In dat geval kun je de hypotheek die je nu hebt oversluiten en het extra geld gebruiken om je huis te verbouwen of te verduurzamen. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom mensen hun hypotheek oversluiten. Profiteren van de lage rente hebben we al genoemd. En het extra geld dat vrijkomt gebruiken voor een verbouwing ook. Maar ook een verandering in je persoonlijke situatie kan een goede reden zijn om eens met je geldverstrekker te gaan praten. Bijvoorbeeld omdat je gezin inmiddels is uitgebreid of doordat je een andere baan hebt gekregen. Maar het kan natuurlijk ook dat je bent gaan samenwonen of juist bent gescheiden. Ook als je het huis dat je hebt gekocht nog hier en daar wilt verbouwen of verduurzamen is je huidige hypotheek oversluiten een goede optie. We vertellen je waar je op moet letten bij het oversluiten van een hypotheek. 

Is oversluiten gunstig?

Natuurlijk ga je niet over een nacht ijs als je je eraan denkt om je hypotheek over te sluiten, dat heb je bij het afsluiten van je huidige hypotheek immers ook niet gedaan. Onderzoek goed of het de moeite waard is en of het bij jouw huidige situatie past. Want of je maandlasten straks echt lager uitkomen kent vele haken en ogen. Wat is de rentestand? Wat is je inkomen? Hoeveel is je woning waard? En omdat je de rentevastperiode tussentijds stopt, moet je boeterente aan je geldverstrekker betalen. De hoogte van de boeterente kun je gratis opvragen bij je bank. Online zelf de boeterente berekenen? Ook dat kan! Er zijn online verschillende tools te vinden.

Kosten bij oversluiten

Wanneer je een hypotheek gaat oversluiten komen er een aantal extra eenmalige kosten om de hoek kijken. Voor taxatie, advies- en bemiddeling, notaris, renteverlies van de bank en eventueel de Nationale Hypotheek Garantie moet in de buidel getast worden. Samengevat; het oversluiten van je hypotheek kan voordelig zijn en je maandlasten substantieel verlagen, maar laat je goed voorlichten door een hypotheekadviseur voor je eraan begint.