Als je het hebt over een future, dan gaat het over een overeenkomst zodat je in de toekomst een onderliggende waarde kunt verhandelen tegen een prijs die je nu overeen bent gekomen. Vaak gaat het bij de onderliggende waarde over een valuta, een grondstof of een index. Er is daarbij ook sprake van mogelijk een hefboomeffect, waardoor je dan weer een hoog rendement kunt behalen. Maar daarbij moet ook vermeld worden dat je ook het risico hebt om je inleg kwijt te zetten. Beleggen is dus niet zonder risico en daar moet je je dan ook goed bewust van zijn. Futurebeleggen, wat brengt het me op? Daar ga je pas echt antwoord op krijgen als je het zelf gaat doen, maar je krijgt er ook inzicht in als je snel verder gaat lezen.  

Beginnen met beleggen

Hoe beleg ik met futures? Dat is een goede vraag. Beginnende beleggers kiezen meestal niet voor futures, waarom niet? Dit heeft alles te maken met het hoge risico. Toch kun je er veel over lezen, oefenen en dan kijken hoe dat het jou af gaat. Sommige mensen hebben de smaak snel te pakken en behalen er mooie resultaten mee, maar ben je er wel van bewust dat ook al is je doel winst maken, dat je ook je inleg kwijt kunt raken bij deze vorm van beleggen.

Meer verdieping in futures

Als je je gaat verdiepen in de werking van een future dan zal je er achter komen dat het eigenlijk best eenvoudig is. Op het moment dat je denkt dat de onderliggende waarde zal stijgen, dan kies je voor een future long. Je zal dan winst maken iedere keer dat het een punt stijgt en je verliest bij ieder punt bij de daling van de index. Als je aan een future short denkt, dan gaat het dus over een verkoop, dan maak je winst bij een daling en verlies bij een stijging gezien de onderliggende waarde. De hoogte van de winst of het verlies van ieder punt hangt af van de contractgrootte.  

Winst en verlies

Bij futures heb je heel duidelijk de kans om veel winst te maken maar je kunt ook veel verliezen. Je gaat als je een future gaat kopen of verkopen eerst een bedrag reserveren en dat noemen we ook wel de initial margin. Dit doe je zodat je aan eventuele toekomst verplichtingen kunt voldoen. De margin verplichting wordt altijd in mindering gebracht op je bestedingsruimte van je beleggingsrekening. Houd er dus heel goed rekening mee dat het altijd twee kanten op kan gaan en echt een wisselwerking is. Je kunt winst maken en je kunt geld kwijt raken. Als je dat maar in gedachten houdt, dan kun jij op een veilige en verantwoorde wijze beleggen.

Waarom futures kiezen?

De reden dat je misschien wil beleggen in futures kan zijn door het hefboomeffect. Je kunt hierdoor namelijk met een erg kleine investering toch een hoog rendement behalen. Maar hierbij is het een aandachtspunt dat het ook andersom kan werken en dat je ook veel geld kunt verliezen. De meeste mensen kiezen voor futures zodat zij een bepaalde positie af kunnen dekken. Als het jou ook aanspreekt en je denkt dat het je gaat lukken, dan zou je het met een klein bedrag kunnen proberen. Je gaat dan zelf zien welke invloed het op je heeft en of dat je er plezier in hebt. In het begin is het natuurlijk meer opzoeken en passen en meten, maar na een tijdje zal het meer vanzelf gaan.