Debiteurenrisico, hoe beperk je dit zoveel mogelijk?

Alles over het debiteurenrisico

Ben je de kredietwaardigheid aan het beoordelen en ben je benieuwd hoe je het debiteurenrisico zoveel mogelijk kunt beperken? In dit artikel vertellen we je meer over wat het debiteurenrisico precies inhoudt en hoe je dit risico zoveel mogelijk kunt beperken. Ook voorzien we je van een belangrijke tip in het geval van een faillissement. Lees snel verder en ontdek meer over het beperken van het debiteurenrisico en goed debiteurenbeheer.

Debiteurenrisico, wat houdt dit in?

Met debiteurenrisico bedoelen we ook wel het risico dat je loopt indien een factuur niet op tijd betaald wordt. Dit kan zijn wanneer je diensten of producten hebt geleverd aan een bepaalde partij en hiervoor een factuur hebt opgemaakt. Wanneer deze factuur blijft openstaan, wordt het debiteurenrisico groter. En dit kan zorgen voor vervelende gevolgen. Wanneer betalingen uitblijven kan dit ervoor zorgen dat de groei van jouw onderneming stagneert. Hierdoor kun je wellicht zelf niet meer aan betalingsverplichtingen voldoen of moet je deze uitstellen. Gelukkig zijn er ook dingen die je kunt doen om het debiteurenrisico zoveel mogelijk te beperken, waardoor je minder te maken zal hebben met wanbetalers. Daar vertellen we je hieronder meer over.

Het debiteurenrisico beperken

Het debiteurenrisico beperken valt of staat met debiteurenbeheer. Dit moet namelijk zo goed mogelijk zijn. Met debiteurenbeheer bedoelen we alle acties die worden ondernomen om het debiteurenrisico te verlagen. Effectief debiteurenbeheer is gericht op het vastleggen van duidelijke algemene voorwaarden tot aan de uitbetaling van de factuur. Wat je kunt doen om het debiteurenrisico te verlagen, is om duidelijke betalingsvoorwaarden met de klant af te spreken, een correcte factuur op te stellen en na te denken over hoe je openstaande facturen opvolgt. Goed debiteurenbeheer houdt in dat er regelmaat en structuur wordt aangebracht in de debiteurencyclus, zodat problemen met klanten die hun facturen niet betalen worden voorkomen.

BTW terugvragen bij faillissement

Soms kan het zijn dat je te maken hebt met een faillissement van een klant. Dat is een erg vervelende situatie. Het zou natuurlijk het fijnst zijn als de factuur alsnog binnen de overeengekomen betalingstermijn wordt overgemaakt, maar het kan ook zo zijn dat de betaling uitblijft. Wanneer het niet zeker is of er nog betaald wordt, kun je eventueel op een vordering overgaan. Indien dit niet mogelijk is, is het aan te raden om de btw bij De Belastingdienst terug te vragen met opgave van de reden hiervoor.