Over het algemeen vinden wij Nederlanders het niet zo’n leuk onderwerp: praten over financiën en het bijhouden van de geldzaken. Toch hoeft het praten hierover niet zo verschrikkelijk te zijn als je denkt. Hoe krijg jij je inkomsten en uitgaven beter op een rij? Hieronder vertellen wij jou er alles over.

Alle financiën op een rij

Om te beginnen is het verstandig om een lijst bij te houden met jouw inkomsten en uitgaven. Hier zijn verschillende manieren voor: je kunt bijvoorbeeld in de geschiedenis van je Rabobank-app kijken en hieruit alles op een rij zetten. Zo kom je erachter hoeveel jij kwijt bent in de maand aan jouw vaste abonnementen, huur en wekelijkse boodschappen. Er bestaat ook een handige app genaamd Dyme die je kunt koppelen aan je bankrekening. Deze app zet jouw vaste lasten in een overzicht en zo weet je binnen no-time als er meer binnenkomt dan er uitgaat. Ook kun jij een organisatie vragen om advies over finance control zodat jij je niet meer druk hoeft te maken over jouw geldzaken.

Probeer te sparen

Wanneer je krap bij kas zit, is het misschien verstandig om proberen te bezuinigen op een aantal dingen. Denk bijvoorbeeld aan een doorlopende reisverzekering: daar maak je op dit moment waarschijnlijk geen gebruik van, te wijten aan het coronavirus. Of heb je misschien een creditcard waar je maandelijks voor betaalt? Denk ook eens aan de kleinere abonnementen en vraag af of deze noodzakelijk zijn: Spotify, een abonnement op een dagblad of probeer je mobiele abonnement af te schalen. Probeer ook te letten op spotprijzen en goede aanbiedingen in de supermarkt. 

Bouw een buffer op

Daarnaast kan het een goed idee zijn om een buffer op te bouwen. Het is niet fijn als je voor hoge rekeningen komt te staan die je niet op kunt vangen. Je auto kan bijvoorbeeld mankementen hebben of de vaatwasser begeeft het. Probeer dus streng voor jezelf te blijven en probeer iedere maand wat geld apart te zetten zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over financiële verrassingen. 

Breng het in je dagritme

Nu je alle inkomsten en uitgaven op een rij hebt, is het tijd om jouw financiën op orde te houden. Je kunt hiervoor een expert benaderen, bijvoorbeeld van Staan.nl. Daarnaast is het belangrijk om post te bewaren die met jouw geldzaken te maken hebben. Probeer een vast moment in te plannen om jouw boekhouding bij te werken, zo hoeft het niet te veel tijd te kosten. Op deze manier creëer je een overzicht hoe jouw financiën eruitzien.